Arıcılık Eğitimi

Arıcılık Eğitimi

Arıcılık; bal arısı kolonilerinin bakımı ve beslenmesi ile arı, arı ürünleri (balmumu, polen, arı sütü, arı zehiri ve propolis) elde edilerek zirai kazanç sağlayan nitelikli bireydir. Bu meslekle profesyonel ya da amatör olarak uğraşan kişiye ise arıcı denilmektedir. Kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, arıların bakımı, arı ürünlerinin hasadı ve zararlılardan korunması işlemlerini takip etme, bilgi ve becerisine sahip olan bireydir.

Arıcılık, dünyada çiçeklenme ve dolayısıyla tarım ile doğrudan bağlantılı en gerekli hayvancılık alanlarından biridir. Milattan öncesinden günümüze kadar bal ilaç olarak, şifa veren bir besin görülerek günlük hayatta kullanılmaktadır.

Dünya’da arıcılık alanında verim ve arı varlığı bakımından 1. sırada Çin, 2. Sırada ise Türkiye yer almaktadır. Türkiye’nin iklim koşulları, bitki örüsü ve çeşitliliği açısından ballar ve arı ırkları da çeşitlilik göstermektedir. Zengin olanakların içerisinde arıcılık da profesyoneller ve işini bilen kişiler tarafından yapılırsa bol verim alınmaktadır.

Bulunan yerin tarım koşulları, bitki örtüsü ve iklimine göre doğru arı ırkı ve kovan cinsinin seçimi oldukça önemlidir. Doğru seçim yapıldığında balın besin değeri ve alınan verim daha fazla olacaktır.

Arıcılık belgesi sahipleri Üniversite Onaylı Arıcılık Sertifikası ile;

  • Arıcılık hibe başvurusunda bulunabilir,
  • Arıcılık kredisi temin edebilir,
  • Arıcılık desteklerinden faydalanır,
  • Arıcılık alanında girişimlerde bulunabilir,
  • Sahip olduğu kovanların güvenliğini sağlamak için silah başvurusunda bulunabilir.